• Research activity

Ερευνητική δραστηριότητα

Μια σειρά ερευνητικών προγραμμάτων με ποικίλη χρηματοδότηση συνέβαλε στην εκπόνηση των μελετών που έγιναν ήδη και δημοσιεύτηκαν αλλά και άλλες που έχουν δρομολογηθεί να δημοσιευθούν σε ελληνικά και ξένα επιστημονικά περιοδικά.


Χρηματοδοτήσεις:
- 1999: «Κοινωνική ιστορία της ιατρικής: εκπαίδευση και συγκρότηση του ιατρικού σώματος και των μαιών στην μετά τον Παστέρ περίοδο (τέλος 19ου-αρχές 20ού αιώνα)», επιστημονική υπεύθυνη Ε.Μπουρνόβα. Φορέας: ΕΛΚΕ/ΕΚΠΑ
- 2004 – 2007: «Οικονομική και κοινωνική ιστορία της σύγχρονης Αθήνας, 1834-1950», επιστημονική υπεύθυνη Ε.Μπουρνόβα. Φορέας: Πρόγραμμα ΕΠΕΑΕΚ ΙΙ στο πλαίσιο του έργου «Πυθαγόρας: ενίσχυση ερευνητικών ομάδων στα Πανεπιστήμια», με 75% από του ΕΚΤ και 25% από εθνικούς πόρους, 2004-2007.
- 2012 – 2013: «Η αγορά αστικών ακινήτων. Μορφές κατοικίας, κοινωνικός διαχωρισμός και επενδυτικές στρατηγικές στην Αθήνα, 1880 – 1960», επιστημονική υπεύθυνη Ε.Μπουρνόβα. Φορέας: ΕΛΚΕ/ΕΚΠΑ και ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ Α.Ε..


Υποτροφίες:
2011 – 2012: «Πεθαίνοντας στην Αθήνα: αιτίες θανάτου και κοινωνικά και δημογραφικά χαρακτηριστικά των θανόντων κατά την περίοδο 1880 - 1910. Συμβολή στην κοινωνική ιστορία της Αθήνας», Μεταδιδακτορική υπότροφος Μυρτώ Δημητροπούλου. Φορέας: Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών


Συμμετοχή σε ευρωπαϊκά επιστημονικά δίκτυα:

  • Δίκτυο Phoenix TN (European Thematic Network on Health and Social Welfare Policy): χρηματοδότησε μια σειρά από συμμετοχές σε διεθνή συνέδρια όπου παρουσιάστηκαν αποτελέσματα για την ιστορία της δημόσιας υγείας στην Αθήνα αλλά και την διοργάνωση σχετικού συνεδρίου στην Αθήνα. Επιπλέον, το Δίκτυο αυτό προχώρησε στη δημοσίευση συλλογικών τόμων σχετικά με τη δημόσια υγεία (βλ. Δημοσιευσεις).
  • Δίκτυο PATRINUS (European Network for a social and cultural history of baptism and godparenthood): μέσω της συνεργασίας με το δίκτυο αυτό παρουσιάστηκε σε διεθνή συνέδρια έρευνα της ομάδας για τις βαφτίσεις στη σύγχρονη Αθήνα ενώ μέσα στο 2014 αναμένεται η έκδοση συλλογικού τόμου


Στο πλαίσιο του μαθήματος Ιστορία πόλεων, οι φοιτητές και οι φοιτήτριες έρχονται σε επαφή με πρωτογενές αρχειακό υλικό και καλούνται να αποδελτιώσουν ένα μικρό όγκο αυτού του υλικού. Από το 2000 που διδάσκεται το μάθημα αυτό, σε συνεργασία με τις υπηρεσίες του Δήμου Αθηναίων και άλλων Ληξιαρχείων της περιφέρειας πρωτευούσης, οι φοιτητές έχουν αποδελτιώσει ληξιαρχικές πράξεις γάμου και θανάτων. Επίσης με τη βοήθεια των φοιτητών πραγματοποιήθηκαν κλειστές συνεντεύξεις με κατοίκους των Εξαρχείων προκειμένου να αξιοποιηθούν σε έρευνα που διεξάγει η ομάδα για την ιστορία της οδού Καλλιδρομίου.

  • K45 32 997
  • K45 11 960